INTRODUCTION

Dear Media Practitioners

We have met here today to address some pertinent issues that have been raised and which have affected the roll out of the Integrated Customs Management System (ICUMS)

1. INACCESSIBLE SYSTEM

For a few hours after deployment the system was generally inaccessible (screen shots available)

Answer: ICUMS has been online, accessible and in use since day one of its deployment

Remarks: This situation was remedied on Day 1

2. IMPORTER TAX IDENTIFICATION NUMBER (TIN) CHALLENGES

Information about the importer at the entry of his or her TIN should automatically populate for continual process of clearance. This is the basis for which one begins a declaration but unfortunately it has been fraught with challenges till this day.

Remarks: Though solutions have been attempted, this has become a recurring challenge of the ICUMS since its inception (Refer No. 16 of Takoradi report attached) leading to a manual solution of importer TIN recapture. It must be noted that this cannot be a solution for a digitized system.

Answer: TIN has been working since day one of its deployment with some level of challenges on the first day, but were resolved on 2 June, 2020.

3. NO BENCHMARK FOR DELIVERY TIME

ICUMS per the ‘Trade Facilitation Agreement with Ghana Link’ has no SLA (Service Level Agreement) indicating process delivery times with which every other stakeholder can plan. Thus declarations can get locked up in the system for weeks with no benchmark for redress.

Remarks: Solutions have generally been on a ‘piecemeal’ approach. Declarants have had to approach the technical teams at the command center for solutions.

Answer: ICUMS is an end-to-end customs clearance system, which is not the case with the previous systems (PAARS and GCNet/GCMS), which had segmented Service Level Agreements (SLA). It is the expectation of GRA that by year-end, it will take 48 hours to clear cargo from date of cargo discharge to cargo release at sea ports, whilst it will take less time for air and land frontier operations.

4. RESORT TO MANUAL PROCESSING

ICUMS as we speak has not been fully integrated with other players in the chain i.e. Terminals, Shipping Lines, Ground Handlers and some Courier stations. This has led to the re-emergence of manual processes of release to our chagrin

Answer: ICUMS is a fully integrated port community, single window and e-clearance system. At the moment, we have registered all Shipping Lines/Agents, Terminal Operators, Container Freight Stations, Licensed Customs House Agents, Freight Forwarders, Bonded Warehouses/Free Zones Operators and other port community players. We have enrolled in excess of 6,000 port community users. All processes are fully automated.

In the workaround for the management of BOEs that were started in the previous systems (PAARS, GCNet/GCMS), Customs notifies Shipping Lines/Agents and Freight Forwarders to issue Delivery Orders when duties have been confirmed paid.

5. SECURITY

Consolidators (Break Bulk)

The back-end operations of one consolidator exposes the transactions of other consolidators in form and substance. Consolidator ‘A’, when he or she logs in is able to see the operations of other consolidators in real time.

Remarks: This is an anomaly because releases can intentionally or unintentionally done for whatever effect. For a superior system of this  sort, confidentiality is key to trust.

Absence of Administrators Control

There are no administrative controls. The systems log-in architecture stops the administrator from having any oversight controls once a log-in credential has been created for the Assigns. (Refer No.12 of Takoradi report attached)

Remarks: This is a serious anomaly. The administrator must necessarily be able to view and effect audits of every single declaration done.

Answer: ICUMS has clear isolation of data and data privacy and this is strictly enforced. Transactions of one entity cannot be accessed by another agency.

In addition, there is clear control of work, such that even users in the same company are not able to see one others’ work unless assigned supervisor role. The administrators of a company can create, assign roles, suspend, revoke and delete a user.

6. SYSTEM CALCULATOR CHALLENGES

There seems to be a huge problem with the computation of figures in ICUMS, and of particular interest is that of vehicle declarations. We also have noticed a trend of Customs Validated Duty Declaration Documents with figures which defy reason. Below are a few examples:

 

  • Wrong application of Exchange Rate.

Forex conversion for duty purposes requires a simple multiplication of the exchange rate by the figure in question. The product of this calculation should never be in dispute, but we have situations of botched calculations. Evidence abound.

  • Non application of required Taxes

In several instances the 1% inspection fee (which is subject for discussion) has not been charged. This is not to say it is not being charged at all because in other cases this fee has been charged.  Certainty must be brought to bear.

  •  Wrong application of Taxes

Taxes (1% Inspection Fees) have been erroneously applied together with Vehicle Examination Fee in vehicle duty computation.

  •    Bizarre computation of Taxes

We have seen bizarre situations of declarations with tax bills which double at the time of payment at the banks only to be told that these are system errors. Also in this bizarre category is a declaration with a mysteriously increased tax base and a corresponding hike in IRS fee with no relation to the declared or assessed CIF (cost+insurance+freight).

 

Answer: ICUMS has been in operations since February 2020. Payment is no longer made on the BOE but rather a Bill of Tax is generated for the payment. Whereas previously, a post-entry is required to update change in exchange rate, ICUMS does that automatically and generates a new Bill of Tax. This is a more effective way of managing changes in exchange rate rather than the post-entry as was the case in the old system.

The 1% Inspection Fee in the case of General Goods & New Vehicles and 1% Examination Fee in the case of Used Motor Vehicles are administrative fees and not related to a service provider. So long as a BOE goes through Classification and Valuation process, the payment of this fee is required

Also, the tax base for the calculation of ad-valorem taxes in Ghana has not changed and is duly enforced in the ICUMS. The upfront relief on the payment of the 1% IRS Tax Deposit is not permanent and subject to periodic review. All taxpayers who require an upfront relief of this tax from GRA after approval are updated into ICUMS as and when the approval is done, otherwise you are required to pay.

7. CALL CENTRE

We have forever indicated that at the epicentre of this whole ecosystem is the presence of a top notch Call Centre. (Refer no. 25 of Takoradi report attached).

It is evident that this has not materialized. The constant trooping of our members to the command centre in search of solutions betrays the non-responsiveness of a functional call centre as we must have it.

Answer: An ultra-modern Call Centre and Customer Support Desks have been established at strategic locations. It is normal for stakeholders who require some support to personally walk into facilities created to manage the transition and this is normal during changes to systems as this. Notwithstanding, majority of these supports are rather through the Call Centre. Every effort is being made to ensure the support staff at the centres are in the best position to address the concerns of the trading public.

8. INFORMATION MANAGEMENT

The flurry of letters (some of which immediately come to cancel earlier ones), process instruction diagrams, instructions just popping up on our social media platforms does not suggest a coherent project delivery. This is raising a lot of anxiety and a nightmare for change management in the whole chain.

Answer: As the standard practice, all official communications are signed by Authorised Staff.

9. TRAINING

Training (Refer no. 24 of Takoradi report attached) has been poorly managed leading to fatigue amongst declarants. Follow up training sessions are popping up only a week after full deployment which only underscores our earlier observation of a not-so-well packaged delivery.

Answer: Since November last year, training sessions have been organised for all stakeholders before the system went live. More so, as training is a continuous process, it is still ongoing and being run in collaboration with Freight Forwarder Associations to date.

10. FRONTIERS

For the first 4 days of June, no import declaration had gone through at most of the frontier stations. For now a lot of manual interventions have been resorted to.

There are reports of ICUMS inability to issue the Temporary Vehicle Importation (TVI) certificate.

Answer: For the period referred to, ICUMS registered 1,452 transactions at the land frontiers. Out of this, 408 were direct imports into home use, 900 Temporary Vehicle Imports, 34 Warehouse, 20 Transit and 9 Free Zones.

Every transaction done in ICUMS including TVI is issued with their required Certificate. For the avoidance of doubt, a TVI Certificate is generated and given to the driver, which is verifiable

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp